Szakmaiság

A DEX Műhely 2002-ben a helyi közgazdász értelmiség megteremtésének és az egyetemi képzés kiegészítésének céljával alakult. Mára patinás egyetemi hallgatói közösséggé szerveződött, alumni tagjai multinacionális vállaltoknál, állami szerveknél dolgoznak vezető beosztásban, azok a hallgatói pedig, akik jelenleg is az egyetem padjait koptatják, sorra érik el a jobbnál jobb eredményeket a különböző versenyeken, konferenciákon.

2003 szeptemberétől kezdve a Debreceni Egyetem lapjában, az Egyetemi Életben önálló rovatot működtetünk (DE-ficit), amelyben szakmai jellegű cikkekkel jelentkezünk. Ezeket az írásokat a szélesebb olvasóközönségnek szánjuk, amelyek segítségével szeretnék ráirányítani a figyelmet a közgazdaságtan és határterületeinek hétköznapokban is alkalmazható mivoltára. A debrecenbar.com -on  is rendszeresen jelentetünk meg szakmai jellegű írásokat.

A DEX Műhely kezdeményezésére az alap közgazdász-üzleti képzésen felül specializáltabb ismereteket nyújtó kurzusok szerveződnek, emellett heti rendszerességgel Önképzőköröket is szervezünk. Ezek olyan vitaestek, amelyeken a hallgatói egyesület egyik tagja (vagy egy meghívott előadó) irányításával szakmai cikkeket dolgozunk fel. Ez alapvetően fontos a tagok vitakultúrájának és előadáskészségének fejlesztésében. Idővel ez is változott némileg. Ma is a DEX-Műhely tradícióinak szerves részét képezik az önképző körök, amikor aktuális vagy közgazdasági szempontból jelentős témákat szervezett formában dolgozzuk fel, viszont a megnövekedett taglétszám mellett ezeknek az önképző köröknek tematikus házak adnak otthont. Ezek folyamatosan változnak, mindig az éppen aktuális DEX tagság érdeklődéséhez igazodik. 2013-ban két szakcsoport, szakmai ház működött aktívan. Egyik ilyen a Pénzügy Ház, amely pénzügyi matematikai alapozó képzés tartott, illetve a Kochmeister-díj pályázatára tartott felkészítést Vona Máté egyetemi tanársegéd koordinálásával. A másik ház az intézményi közgazdaságtan témakörében dolgoz fel szakcikkeket Czeglédi Pál egyetemi docens vezetésével, mely mai napig működik. A DEX Műhely egyesületen éppen működő házairól a Szakmai Házak fülre kattintva tudsz tájékozódni. Ezen házak sokszor szerveznek nyitott előadásokat is a témában.

Szakmai tevékenységünk folyamatosan bővül. 2009 óta bonyolítjuk le a Debreceni Egyetemi Esettanulmány Megoldó Versenyt, mely az Országos Esettanulmány Verseny kari fordulója. GTK Házi Dolgozatíró Verseny pedig 2015 óta kerül megrendezésre a DEX Műhely közreműködésével, amelynek keretei között a Kar elsős hallgatói mérettethetik meg tudásukat. A hallgatók egy általuk választott témában írhatnak egy maximum húsz oldal terjedelmű esszét, amit a szóbeli fordulón kell aztán prezentálniuk.

Szakmai tanulmányutakat is szervezünk.  A DEX-Műhely minden évben megszervezi egynapos szakmai kirándulását a HVG-állásbörzére. A börzén való részvétel mellett igyekszünk színesíteni a hallgatók programját egy-egy szakmai szervezet meglátogatásával. Látogatást tettünk már a HVG Kiadó szerkesztőségében, a Kitchen Budapestnél, a Budapesti Értéktőzsdénél, a KSH-nál valamint a Külügyi- és Külgazdasági Intézetnél is. Az egyesület a rövid szakmai kiruccanás mellett 2014-ben először hagyományteremtő céllal szakmai tanulmányutat szervezett Bécsbe. Az út során látogatást tettünk az ENSZ-központba, az OPEC főhadiszállására és az osztrák Parlamentbe. A nagy sikerre való tekintettel évente igyekszünk lehetőséget biztosítani a tudásra vágyó hallgatóknak, hogy részt vegyenek programjainkon.