Rólunk

DEX Műhely Egyesület

Cím: 4002 Debrecen, Pf. 400 DEX Műhely
Iroda: D épület, 2. emelet V8-as iroda
E-mail: dexmuhely@gmail.com 
Blog: dexszakkoli.blog.hu
Facebook: facebook.com/dexmuhely

A DEX Műhelyt a Debreceni Egyetem  tehetséges és vállalkozó szellemű közgazdászpalántái alapították, 2002-ben. Hittek benne, hogy a felsőoktatás bizonyos hiányosságait kiküszöbölve a Műhely a debreceni közgazdász értelmiség bölcsőjévé válhat, ahol a közgazdász hallgatókat felkészítik a tudományos életben való részvételre, és az értelmiségi lét kihívásaira. Ma, amikor nagyságrendileg százezer diák tanul gazdasági- és társadalomtudományi képzési területen, kiemelkedően fontos, hogy kitűnj a tömegből, hogy olyan ismereteket és tapasztalatokat szerezz, amit az iskolapad nem tud megadni számodra. A megoldás a DEX-Műhely, amely egyszerre kínálja neked egy reggeli kávé komoly méltóságteljességét és egy baráti sörözés lazaságát.

Miért jó DEX-esnek lenni?

Mert közösségi élményt ad. Olyan közösségi élményt, amely a mai egyetemi életből szinte teljesen hiányzik. Csoporttag lehetsz, elmondhatod a véleményedet, eszmét cserélhetsz hozzád hasonlóan gondolkodó emberekkel. Vagy épp olyanokkal, akik mindenben különböznek tőled. Vitázhatsz és érvelhetsz, de ha nem vágysz másra, csak, hogy néhány segítő kéz segítsen neked eligazodni az egyetemi életben, azt is megtalálod. Impulzusokat adhatsz és kaphatsz, szinte észre sem veszed, úgy fejlődsz emberileg és szakmailag egyaránt. Kutatótársakra és barátokra lelhetsz, miközben az élet nagy dolgairól vitatkozol. Hallgatói szervezethez tartozni olyan lehetőség, amit vétek nem kihasználni egy egyetemistának.

Mert kapcsolati tőkét halmozol fel. Megismersz egy halom tehetséges, érdeklődő embert. Előadásokat szervezhetsz kutatókkal, vállalati vezetőkkel. A tagok útmutatásaival és segítségével a legjobb gyakornoki helyeket szerezheted meg. Beleolvashatsz olyan állásajánlatokba, amelyeket sosem hirdetnek meg, csak a mi levelezőlistánkon pörögnek. Alumni tagjainkkal szervezett találkozóinkon sikeres, elismert közgazdászokkal ismerkedhetsz meg. Csak rajtad múlik, milyen minőségű kapcsolati hálót hozol létre egyetemi éveid alatt – a lehetőséget mi biztosítjuk neked.

Mert megtanulhatsz csapatban dolgozni. A magányos harcosokat egyre kevésbé értékeli a munkaerőpiac, aki érvényesülni akar, annak képesnek kell lennie együttműködni munkatársaival. Csapatban dolgozni az egyik legnagyobb élmény, nem mellesleg így olyan horderejű dolgokat is elérhetünk, amelyekre egyedül sem az időnk, sem az energiánk nem lenne elegendő. A DEX-ben hozzád hasonlóan motivált és elhivatott egyetemistákkal közösködhetsz, önálló projekteket ötölhetsz ki, hogy aztán a megvalósításból is kivedd a részed. Ugye, milyen szuper érzés lehet egy általad szervezett előadás alatt büszkén hátradőlni a százas nagyságrendű hallgatóságon végigtekintve?

Mert megismerheted önmagad. A határaidat. Az erősségeidet. Azt, hogy hogyan viselkedsz közösségben. Hogy mennyire vagy kreatív. Bírod-e az operatív ügyek intézésével járó strapát? Inkább víziók gyártásában vagy jó, vagy pragmatikusan, lépésről lépésre veszed az akadályokat, hogy aztán a végén egy olyan célba érj el, amiről talán magad sem hitted, hogy létezik? Nem mondjuk, hogy könnyű lesz, és hogy az öledbe hullik a siker, de amennyit beleteszel, annyit biztosan kivehetsz belőle a végén.

Mert fejlődhetsz szakmailag. A DEX elsődleges sorvezetője a szakmaiság. Folyamatosan önképző köröket tartunk, ahol tagjaink beszámolnak az őket érdeklő témakörökről, kutatási eredményeikről, éppen aktuális gazdasági kérdésekről. Nem titok, az ilyen alkalmakon olykor parázs vita is kialakul. De a vita mindig építő jellegű, és tagjaink fejlődését célozza. Nem is gondolnád, milyen sokat lehet fejlődni már azzal is, hogy másokat hallgatsz – hát, még ha vitázol is! Ha úgy érzed, újságírói vénád van, a neked tetsző szakmai témában publikálhatsz az egyetemi lapba. Czeglédi Pál tanár úr vezetésével immáron 2012 óta működik intézményi közgazdaságtannal foglalkozó szakcsoportunk. Előadásokat szervezünk, több éven keresztül közreműködtünk Muraközy László tanár úr Gazdaságpolitikai Kerekasztalának lebonyolításában. Szabóné Pataky Eszter tanárnő, “Marketing Nagyi” is több éve segíti tevékenységünket. Több marketing és üzleti verseny előtt segített minket a felkészíteni. 2014 őszi félévében esettanulmány megoldó felkészítő kurzust, 2015 tavaszi félévében marketinggel foglalkozó szakcsoportunkat vezette. 2009 óta bonyolítjuk le a Debreceni Egyetem Esettanulmány Megoldó Versenyt, DEEMV-t, amely a Budapesti Corvinus Egyetem által minden tavasszal megszervezett Országos Esettanulmány Megoldó Verseny kari fordulója. A versenyen hagyományosan minden évben egy valós és aktuális vállalati problémát kell megoldani a hallgatóknak, melyről minden információt egy tartalmas esettanulmányban kapnak kézhez. GTK Házi Dolgozatíró Verseny 2015 óta kerül megrendezésre a DEX Műhely közreműködésével, amelynek keretei között a Kar elsős hallgatói mérettethetik meg tudásukat. A hallgatók egy általuk választott témában írhatnak egy maximum húsz oldal terjedelmű esszét, amit a szóbeli fordulón kell aztán prezentálniuk. Ezeken túlmenően szakmai tanulmányutakat is szervezünk. Ennek keretében látogatunk el minden évben kétszer Budapestre HVG Állásbörzével egybekötve, Illetve Bécsbe, ahol főleg a nemzetközi szervezeteket keressük fel.

Hol találsz meg minket?

E-mailben a dexmuhely@gmail.com-on, de a Facebook oldalunk is él, nyugodtan keress rá a DEX: Debreceni Egyetemi Közgazdász Szakmai Műhely címre, és lájkolj bennünket. Folyamatosan hozzuk a szakcikkeket, érdekességeket, az ifjú közgazdász-palántákat érdeklő apróságokat.

Mit csinálunk, ha épp nem szakmázunk?    

Valószínűleg egy korsó sör mellett ülünk, és jót beszélgetünk egymással. Vagy épp palacsintát sütünk a koliban. Amellett, hogy a DEX szakmai szervezet, nagy hangsúlyt fektetünk a laza stílusra és a kötetlen programokra is: hisszük, hogy az ember sokkal könnyebben tanul és dolgozik olyanokkal, akikkel egyébként is jól érzi magát. Évente egyszer néhány napra táborba vonulunk, ahol az egykori és a jelenlegi tagok kedvükre beszélhetik ki az élet ügyes-bajos dolgait, és érezhetik jól magukat.

Hogyan lehetsz tag?

Évente kétszer felvételiztetünk: októberben és márciusban. Először egy rövid írásbeli kérdéssort kell kitöltenetek, majd egy szóbeli elbeszélgetés következik. Vigyázat: nem vizsgáztatunk, csak beszélgetünk. Úgy, ahogy a gyűléseinken is szoktunk.